Stiltedag

In stilte zijn is niets nieuws. Mensen zoeken sinds oudsher voor korte of langere periodes de stilte op. Soms een of enkele weken, een weekend of een dag.

Ook in deze moderne tijd hebben mensen de behoefte om zich voor kortere of langere tijd terug te trekken. Iedereen heeft hierin zo zijn eigen behoefte en verlangen.

Verlang je soms ook alleen maar even naar rust? Omdat onze jachtige westerse prestatiemaatschappij zo veel van je vraagt? Word je soms ook uit balans gebracht maar weet je niet precies waardoor? Of heb je soms ook het gevoel dat je verstrikt raakt in de ‘verslaving’ aan alcohol, roken, sociale media, onze smartphone en tablet, werk, enzovoort? Heb je achteraf ook weleens spijt als je vanuit frustratie (te) scherp reageert?

 

Oude patronen
Soms zijn we verstrikt geraakt in oude patronen die ons uit balans brengen. Of we lopen vast in klagen, vlucht- of conflictgedrag. Of komen terecht in periodes van somberheid, het-even-niet-meer-weten of weemoed.

Doen, doen, doen, presteren, voldoen aan verwachtingen, velen weten niet meer hoe te stoppen. De maatschappij vraagt veel van ons. Velen  worden, in-een-automatisme, meegezogen in de waan en drukte van alle dag. Iedere dag opnieuw. We kunnen er uitgeput van raken.

We hebben allemaal van dergelijke kwetsbare kanten, en zijn snel geneigd om hierin te vervallen en er op 'de automatische piloot' in mee te gaan.

Een behoefte of verlangen kan ook zijn dat we op zoek zijn naar inzicht of diepere wijsheid.

 

Innerlijke wijsheid
Sta je er wel eens bij stil? Dat er eigenlijk weinig momenten zijn waarop je echt helemaal met jezelf bent? Zelfs als je alleen bent, ben je vaak nog in gezelschap van je denken, je gedachten die je de hele tijd bezig houden en je voortdurend, vaak automatisch, in beweging zetten met bedenken en doen van allerlei activiteiten.

Tijdens een Stiltedag geef je je in een geleidelijke proces over en ontstaat een gewaarwording van wat er vanuit je binnenwereld allemaal in je aandacht komt en ook weer verdwijnt. Dat kunnen gedachten zijn, beelden, een gevoel, lichamelijke sensaties, inzichten of inspiratie.

Je ontwikkelt het vermogen om opmerkzaam te zijn op alles wat zich voordoet en daar op een niet-oordelende, erkennende manier mee te zijn.

Je neemt een dag afscheid van het gewone leven van verwachtingen, te ‘doen’ te ‘presteren’. Je ontwikkelt de kunst om niet TE DOEN en alleen maar TE ZIJN met dat wat er op dat moment is.

 

Wat is een stiltedag niet
Na het lezen van het voorgaande zal je wellicht duidelijk zijn wat een stiltedag ook niet is of brengt:

Je doet geen nieuwe kennis op. Verwacht geen oplossing of een dag waar je een kunstje of trucje leert. Het is geen vlucht uit de wereld of een short-cut naar verlichting, harmonie of gelukzaligheid.

 

Praktische zaken
Data: zondag 17 februari en zaterdag 15 juni
Tijden: 09.00 - 15.00
Lokatie: De Yoga Studio
Begeleiding: Paul van Gemert & Fieke Klaassen
Groep: maximaal 15 deelnemers
Investering: € 95, 00 inclusief vegetarische warme maaltijd, broodmaaltijd, koffie, thee en fruit, gedurende de dag.
Aanmelden: je kunt je aanmelden via mijn.deyogastudio (ook als je geen lid bent van De Yoga Studio).