Ashtanga Yoga (docenten)Opleiding 2020

Deze opleiding  is uniek in Nederland: we combineren de practice van Ashtanga Yoga met levenswijsheden van andere filosofieën en met effectief bewezen methodes (Westers en Oosters) voor persoonlijke ontwikkeling.

 

MEER INFO OVER

Docenten
Data & locatie
Tarieven & voorwaarden
Toelating & inschrijving
Inschrijfformulier 
BROCHURE

 

 

OVER DE OPLEIDING
Deze opleiding is bedoeld yogi's die stappen willen zetten in hun persoonlijke (fysieke, mentale, emotionele en spirituele) ontwikkeling . Rode draad daarbij is de Ashtanga Yoga practice. We geven je een dieper inzicht in Ashtanga Yoga zoals het op de traditionele manier beoefend wordt en reiken tools aan hoe dit toe te passen in je huidige leven zodat het kan leiden tot diepgaande transformatie. 

Tijdens de opleiding wordt je begeleid door twee zeer ervaren Ashtanga yoga practioners met een beroepsmatige achtergrond in persoonlijke ontwikkeling.


We werken in een kleine groep (maximaal 16 personen), die persoonlijk en direct begeleid wordt door twee ervaren en goed opgeleide senior yoga docenten (gezamenlijk ruim 20 jaar lesgeefervaring): Fieke Klaassen (De Yoga Studio Eindhoven) en Marilou van Hoek (Yogamoves Utrecht en Delight Yoga Amsterdam). Diverse specialistische gastdocenten worden ingezet om de hoogste kwaliteit te bieden op alle vlakken.

Er ligt een sterke nadruk op je yoga beoefening en persoonlijke ontwikkeling als innerlijk kompas om je verdere kennis van ook de andere limbs van (ashtanga) yoga te verdiepen.

 

De Yoga Studio is een door Yoga Alliance geregistreerde yogaschool (RYS #39132). De Ashtanga Yoga Intensieve Training is goedgekeurd op het RYS 200 level. Dat betekent dat je na succesvolle afronding van de training een aanvraag kunt indienen bij Yoga Alliance als Registered Yoga Teacher (RYT-200)*. Deze registratie geldt als internationaal erkend kwaliteitskeurmerk voor yogadocenten.

 

GESCHIEDENIS

In 2008 is in De Yoga Studio Eindhoven voor het eerst een Ashtanga Yoga docenten opleiding gegeven. De opzet en begeleiding daarvan is in handen geweest van  Sadhya /Janneke Verburg-Wiersma en Claudia Pradella. De opleiding die wij nu aanbieden is geheel vernieuwd en aangepast naar de wensen en behoeften van 2019.

Behalve als doelstelling om dynamische yogaslessen (zoals Astanga-, Power-, Vinyasa- of Easyflow- ) te kunnen geven door een diepgaande kennis van Ashtanga Vinyasa Yoga, ligt de nadruk nu nog meer op het onwikkelen van zelfkennis en transformatie voor hen die deelnemen aan de opleiding.

 

Om les te kunnen geven (in ashtanga) yoga zul je eerst ook zelf (liefst een aantal jaar) student geweest moeten zijn. 
Je kunt iemand anders slechts zover op het pad begeleiden als je dat zelf gelopen hebt. Jij bent zelf het belangrijkste intrument ! Vandaar dat wij in deze geheel vernieuwde opleiding het accent zo sterk op persoonlijke ontwikkeling leggen.

 


DOEL

-) Persoonlijke ontwikkeling
Deze opleiding is erop gericht om authentieke (Ashtanga) Yoga beoefenaars op te leiden, die yoga niet op alleen op hun mat beoefenen maar ook daarbuiten. Yogi's die snappen en bereid zijn om te werken en leven vanuit de yama's en niyma's. 

Zoals Patthabi Jois zei: asana is easy, practice of yama and niyama takes whole life.

Tijdens de opleiding ligt er een sterke nadruk op persoonlijke ontwikkeling, zelfkennis en reflectie.

-) Deelnemers opleiden tot professionele yogadocenten. Na afloop van deze opleiding kunnen deelnemers zelfstandig en vol vertrouwen ashtanga- power-, vinyasa- of easyflow lessen verzorgen.

In het mentorprogramma word je persoonlijk en intensief begeleid door Fieke of Marilou.

 

 

OPZET
6 weekenden  (zaterdag en zondag. 09.00-17.30 uur)
1 retreat week

1 terugkomdag/graduation day

 

In totaal ruim 200  uren. Houd rekening met circa 5-10 uur zelfstudie per week (dit is inclusief je eigen yoga-beoefening).

 

 

VOOR WIE
Heb je al ervaring met (ashtanga) yoga (of een andere dynamische vorm van yoga) en ben je naast de asana practic nieuwsgiering naar wat het acht voudige pad van asthanga yoga nog meer inhoudt: dan nodigen wij je van harte uit om samen met ons deze intensieve reis te maken.
De opleiding is ook geschikt voor yogadocenten die les willen kunnen geven in dynamische yogastijlen zoals ashtanga-, power-, vinyasa-, of easyflow lessen.

 

 

ONDERDELEN VAN DE OPLEIDING

 

 1. Ashtanga Yoga
 • Diepgaande persoonlijke Practice
 • Adem, Bandhas, precieze Vinyasas en Drishti
 • Alignment, specifiek voor Ashtanga Yoga
 • Yoga Filosofie (De Yoga Sutras van Patanjali)
 • Yama's en Niyama's op en van de mat
 • Ayurveda, Yoga levensstijl en eetgewoonten
 • Basis Sanskriet en Chanten
 • Fysieke Anatomie en Yoga Anatomie
 • Ademhaling en Pranayama
 • Lesgeefmethodologie

 

2. Persoonlijke Ontwikkeling

Zelfstudie en modulen waarin oa aandacht wordt gegeven en gewerkt wordt met principes van:

 • Mindfulness en inzichtmeditatie
 • Inquiry
 • Systemisch werken
 • Overdracht en tegenoverdracht
 • Fair-witness
 • Reflectieverslagen

 

3. Mentor programma

Gedurende de opleiding kun jij met je vragen terecht bij een van de mentoren.
De verantwoordelijk daarvoor ligt bij de student omdat wij het niet van je over nemen (en daarmee in een hierarchische dynamiek verstrengeld raken). Maar we openen graag de deur naar nieuwe mogelijkheden en zienswijzen voor je zodat jijzelf de keuze hebt stappen te zetten.

 

 

MEER INFO OVER

Docenten
Data & locatie
Tarieven & voorwaarden
Toelating & inschrijving
Inschrijfformulier
BROCHURE