Yogadocentenblog

 

Er is altijd verandering en er zal altijd verandering zijn. Alles is constant in verandering. Terwijl ik dit schrijf, voel ik deze woorden in me doorleven. Verandering is iets goeds, maar zo voelt het bij mij vaak niet. We kunnen niet zonder verandering, maar het is een grote uitdaging om de veranderingen op je af te laten komen. Beter zou het zijn ze uit te nodigen in je leven. Dan wordt verandering groei.

Omgaan met veranderingen is niet één van mijn kwaliteiten. Van yoga wordt gezegd dat het je helpt om te gaan met veranderingen in je levenssituatie.
Bij veranderingen in je leven gebeurt er heel veel in je bovenkamer. Dat roept heel veel wervelingen van je geest op. Yoga brengt ons voorbij die wervelingen van de geest. Het zijn eerder de wervelingen die lijden veroorzaken dan de verandering. De verandering roept vaak oude pijn in ons op; of we zijn angstig voor wat er gaat komen als gevolg van de verandering. Met Yoga is de verandering er nog steeds, maar kunnen we er beter mee omgaan. We denken bij verandering dat onze "vaste" grond gaat schuiven. Door het doen van yoga ga je merken dat die vaste grond heel ergens anders zit. De verandering is niet de vaste grond. De vaste grond vind je in jezelf.

Bij verandering denken we vaak de controle kwijt te raken. Ik ben inmiddels tot het inzicht dat we maar over heel weinig controle hebben. We hebben niet eens controle over allerlei processen in ons lichaam, laat staan dat we controle hebben over ons leven. We zijn onderdeel van iets veel groters.

Afgelopen week bleef een buurmeisje van 9 jaar bij ons logeren. Zij kreeg last van heimwee, omdat alles zo anders was, maar wilde heel graag blijven slapen. De lieverd zat huilend in bed. Ik mocht dichtbij komen om haar te troosten. Ze gaf aan dat haar bed in haar kamer anders stond. Dus heb ik het matras uit het bed gehaald en in dezelfde richting gelegd als in haar kamertje thuis. Vervolgens heb ik haar gevraagd om op haar rug te gaan liggen met haar handen op haar buik en met de ogen dicht. Ik heb haar gevraagd te focussen op de beweging van de adem in de buik. Ik heb haar uitgelegd dat ze haar ademhaling altijd bij zich heeft; dat ze nu in een ander huis is; maar dat ze, met haar ogen dicht en dichtbij haar ademhaling, zo dichtbij zichzelf is, dat het niet uit maakt waar ze is. Ik stond versteld van het gemak, waarmee ze mijn aanwijzingen opnam, en hoe rustig ze ging slapen.
Bij verandering wil je bij jezelf blijven. Dat wezen binnenin is er namelijk nog steeds. De situatie verandert, maar binnenin ben je dezelfde.

Het is boeiend eens naar je reactie te kijken als er iets gebeurd wat je niet prettig vindt.

Veel mensen schieten in een vlucht of vecht reactie, hebben de neiging de situatie meteen te willen veranderen, of mensen schieten in een slachtofferrol. Terwijl ik denk dat de beste reactie vaak is even niets doen. Even wachten met je reactie en de situatie op je in laten werken en niet reageren op een van bovenstaande manieren. Je komt dan tot acceptatie en je reactie vanuit acceptatie is een hele andere dan bijvoorbeeld een reactie vanuit een vecht reactie wat meestal betekent dat mensen reageren met boosheid.

Door jarenlange yogapractice durf ik te zeggen dat ik iets beter om kan gaan met veranderingen. Wat me namelijk helpt in tijden van veranderingen is dat mijn yogapractice hetzelfde blijft. Niet dat de practice altijd hetzelfde gaat, maar de vorm is altijd hetzelfde en dat geeft me een enorme houvast. De yogapractice is als een boei die er altijd is. De yogapractice leidt me dus door het proces om met veranderingen om te gaan.

Dit komt tot uiting in de Serenity Prayer:
"God grant us the serenity to accept the things we cannot change,
the courage to change the things we can,
and the wisdom to know the difference"

 

Namaste,
Nienke