Marieke van Doren

 

In 2004 heeft Marieke de opleiding tot onderwijsassistente afgerond. Het werken met kinderen in het speciaal onderwijs heeft haar altijd het meeste getrokken. Misschien ook deels door haar eigen achtergrond. Gelukkig vond ze na haar opleiding ook meteen een baan in het speciaal onderwijs. Momenteel werkt ze al meer dan 12,5 jaar op de Berkenschutse in Heeze, een school voor langdurig zieke kinderen. Op deze school zitten kinderen met een zeer speciale behoefte aan aandacht. Het speciale kind begeleiden, een kind met extra zorg en een speciale aanpak, dat is iets waar ze veel voldoening uit haalt.

Zelf is ze in 2013 in aanraking gekomen met yoga. Voor haar geeft alleen al het aanwezig zijn in de studio een bepaalde rust, vanaf het moment dat ze de deur binnenloopt. Een rustgevende plek waar ze intussen niet alleen meer komt voor haar eigen yogales, maar ook een paar uurtjes per week werkt.

Ze merkte vanuit haar ervaring in het onderwijs dat er behoefte was om kinderen iets te bieden, waardoor ze zich prettiger gingen voelen. Ook nu zie je dat veel kinderen van deze tijd van al die prikkels 'last' hebben. Ze wil deze kinderen erbij helpen om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen en zich rustiger te voelen. Ze leren wat hun talenten en kwaliteiten zijn. Kinderen laten voelen dat ze niet beoordeeld worden op iets wat ze moeten kunnen. Dat ze niet vergeleken worden met een ander. Ze laten voelen dat ze gewoon mogen zijn wie ze zijn. Dat je goed bent zoals je bent. Omdat ze van menig is dat yoga hier zeker aan kan bijdragen en ze graag haar ervaringen wil delen, heeft ze besloten om de Kinderyoga opleiding bij Helen Purperhart te volgen.

 

OVER DE DOCENTEN

Nog maar een jaar of tien geleden waren er nauwelijks yogacursussen voor kinderen. Dat is veranderd: sinds yoga voor volwassenen steeds populairder werd, zijn de yogamogelijkheden voor kinderen ook aan een opmars begonnen. Want ook zij komen met de oefeningen lekker tot rust. Yoga voor jonge kinderen is vooral speels, maar werkt ook met mentale oefeningen: concentreren, aan 'niets' denken, samenwerken, voelen en zeggen wat je wel en niet wilt, vertellen yogajuf Marieke en Joyce.

 'Het is leuk en ontspannend en ze hoeven hier niet te presteren. En het is goed voor het lichaam en de concentratie.'

Over Joyce van de Ven, kindercoach en kinderyoga-docente

Ruim tien jaar geleden studeerde ik af als fotograaf. Maar na een aantal jaren als freelancer, kwam ik erachter dat fotografie niet de voldoening gaf die ik nodig had. De behoefte om mijn leven zinvol in te vullen groeide. Met de komst van mijn twee kinderen wist ik het zeker: ik wil met kinderen werken!
Ik ben gefascineerd door de intuïtieve manier waarop kinderen kijken en leven. De open blik waarmee ze de wereld zien. Ik beschouw het als mijn missie om als kindercoach en kinderyoga-docent kinderen te helpen een onvoorwaardelijke zelfacceptatie te ontwikkelen, die niet afhankelijk is van hun prestaties in de wereld.
Met mijn kinderyoga-lessen wil ik bereiken dat we met elkaar dichter kunnen komen bij wie we werkelijk willen zijn

Over Marieke, onderwijs-assistent in het speciale onderwijs

Ik merkte zelf vanuit mijn ervaring in het onderwijs en de kinderopvang dat er behoefte was om kinderen iets te bieden, waardoor ze zich prettiger gingen voelen.
Ook nu zie je dat veel kinderen van deze tijd van al die prikkels 'last' hebben.
Ik wil deze kinderen erbij helpen om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen en zich rustiger te voelen. Ze laten voelen dat ze gewoon mogen zijn wie ze zijn. Dat je goed bent zoals je bent. Ze leren wat hun talenten en kwaliteiten zijn. Kinderen laten voelen dat ze niet beoordeeld worden op iets wat ze moeten kunnen. Dat ze niet vergeleken worden met een ander.