mindful leven

Eventjes afschakelen, even tijd en ruimte voor jezelf om tot rust te komen. Hoopvol rol jij je yogamat uit op zoek naar dat moment van totale ontspanning. Je hebt het verdiend, een drukke week gehad en echt even behoefte om tot rust te komen....
Er komt een vleug van je favoriete wierrookgeur voorbij, je bevindt je in een sfeervolle yogaruimte, bij je favoriete yogadocent en nu al voel je de spanning van je afglijden.
Todat de  overbuurman besluit om zijn terras schoon te gaan spuiten. Wat een herrie! Je hoort de zachte achtergrond muziek nauwelijks meer. En de buurvrouw links van je op haar yogamat, lijkt deze les haar draai ook niet te vinden, onrustig wiebelt ze op en neer. Bovendien staat het raam open waardoor je een tocht voelt. En na afloop van de les,  weet je nu al, kun je niet even blijven voor een kop thee of mag je geen gebruik maken van de kleedkamers.


Je merkt dat je niet de rust en ontspanning kunt vinden waar je zo op gehoopt had en een beetje teleurgesteld verlaat je na afloop de les.

Lag het aan de docent, lag het aan de yogastudio, lag het aan de covid-maatregelen, je buurvrouw op de mat waaraan jij je irriteerde? Of ligt het misschien aan de verwachtingen die jij hebt?

Verlangen en afkeer
In de yogastutra's wordt gesproken over non-attachment. Maar wat is dat? 
Volgens de yoga teachings maar ook andere spirituele teachings ontstaat er lijden wanneer er sprake is van attachment: gehechtheid aan hoe het zou moeten zijn of voelen, zonder volledige acceptatie van het huidige moment of dat wat is.
De yogasutra's (1.14) gaan ook over de beoefening van yoga, die voor een langere tijd, zonder onderbrekingen met oprechte toewijding gedaan zou moeten worden om het resultaat van yoga te kunnen ervaren. 
 

Yoga is een mindpractice
Yoga wordt ook wel een mind practice genoemd. En om je geest te "trainen" is beoefening nodig. Een keer in de week je yogamat uitrollen (voor een les van 1.15 uur) is in verhouding tot een hele week (7 dagen, 24 uur/dag, =168 uur/week) peanuts. En het trainen van de geest brengt veel obstakels met zich mee. Zo is de geest lang niet altijd alleen maar opgewekt, rustig en kalm, maar zijn er ook momenten van agitatie, zorgen, of ben je misschien zo moe, dat je bijna in slaap valt op het moment dat de geest zich meer ontspant.
Kortom: het is heel normaal als je in een yogales niet altijd de rust en ontspanning vindt waar je naar op zoek bent.
Dat is uiteindelijk ook helemaal niet waar yoga voor bedoeld is. SAY WHAT?

Mindful leven
Het is wel het beeld wat er veelal ontstaan is rondom yoga. Er is niks mis om yoga te gaan doen in de hoop om meer rust te vinden. Maar is het reëel om te verwachten dan je 167 uur per week, je leven leidt (vol spanning en stress) en dat 1 uurtje yoga je daarvan gaat afhelpen? Of heeft het misschien meer zin om meer bewustzijn (daar waar yoga echt over gaat) te brengen naar die delen van je leven en op die manier je hele leven meer mindful (en uiteindelijk hopelijk meer ontspannen :-)) te leven. 

Om mindful te kunnen zijn in ieder moment, zowel in ieder fijn en ontspannen moment, maar juist ook in de momenten waarin jij spanning ervaart, geldt nog steeds oefening baart kunst.
Durf jij wanneer je in een yogales geconfronteerd wordt  met jouw eigen demonen, (je belemmerende overtuigingen en gedachtes of gevoelens opgewekt door dieper gelegen imprints) , deze dan aan te kijken en te zijn met wat is.
Kun jij ZIJN met onrust, agitatie, gevoelens van ongemak, verdriet etc en mindful (en compassievol) toestaan deze te laten zijn (ACCEPTEREN) ?
Maar al te vaak hebben we de neiging om het weg te willen stoppen, sussen, weg te vluchten in een droomwereld, onze verhalen of andere strategieën (denk aan drinken, roken, snoepen, binge watchen etc) die we daarvoor gebruiken om niet met de ongemak te zijn.
Maar het leven bestaat nu eenmaal uit licht en donker. Je kunt alleen het licht volledig ervaren wanneer je ook het donker omarmt.

 

Thuiskomen bij jezelf
Dus vraag jezelf de volgende keer eens af: was het de docent, de buurvrouw naast je, de tocht in de ruimte, de foute muziekkeus, of was het misschien een onverwachtse gast (een van je demonen) die het onderzoeken waard zijn?
En dan zul je merken dat yoga (maar ook meditatie) over zoveel meer gaat dan enkel en alleen ontspannen maar dat het gaat over thuiskomen bij jezelf!
Zodat jij vol kracht in je leven kunt staan en makkelijker kunt omgaan met de uitdagingen die het leven voor je in petto heeft.


The Conscious Academy
Bij De Yoga Studio kun jij al ruim 15 jaar terecht voor authentieke yogalessen. We zijn een plek voor iedereen die bereid is naar zichzelf te kijken, echt contact wil maken en de eigen potentie voluit wil leren leven. 
Wil jij vol kracht in het leven staan en ook mindful kunnen zijn op dit momenten die meer uitdagend zijn?
Maak dan kennis onze (yoga) opleidingen.