Nienke van Dijk

Mysore beginner, Power Yoga en Power Yoga Basic, Easy Flow en Yin Yoga

 

Hoe/wanneer is yoga in je leven gekomen?

Mijn moeder deed vroeger aan yoga. Toen ik een jaar of 14 was ben ik wel eens met haar meegegaan naar een les Hatha Yoga in Someren. In die tijd werd er voornamelijk Hatha Yoga aangeboden. En op mijn 21e heb ik nog een tijdje Hatha Yoga gedaan in Eindhoven. De interesse was er wel maar de echte klik niet. In 2004 heb ik een jaar door Australië en Nieuw Zeeland gereisd. Tijdens deze reis heb ik mijn eerste Ashtanga Yoga les gevolgd en ik was meteen verkocht. Ik was diep onder de indruk van het effect en wist dat ik eindelijk had gevonden wat ik wilde doen. Ik voelde zoveel rust en blijdschap na deze eerste les. Ik realiseerde me hoeveel ik altijd in gedachten bezig was en dat dat dus anders kon.

 

Waarom ben je yogadocent geworden?

Als kleuter wilde ik Indiaan worden. In mijn latere leven vond ik geen beroep dat hierbij aansloot. Ik heb me tot 2004 afgevraagd wat ik wilde en vond hier nooit antwoord op, wat soms behoorlijk frustrerend was. Ik heb veel dingen gedaan die natuurlijk ook heel gaaf en leerzaam waren, maar ik vond niet wat ik echt wilde doen. Tot ik dus mijn eerste Ashtanga Yoga les volgde: het was liefde op het eerste gezicht en ik wist meteen: dit wil ik leren en vanuit deze liefde kwam het lesgeven vanzelf.

 

Wat betekent yoga voor jou?

Yoga is leven. Alles is yoga. Yoga is de verbinding maken met het leven. Toen ik yoga vond, hervond ik een stukje van mezelf. En dat proces blijft doorwerken. Yoga is helend. Yoga hoort bij mijn leven. Daarnaast geniet ik enorm van yoga. Het brengt geluk en zingeving.

  

Wat kunnen studenten in je les verwachten? Wat wil je je studenten meegeven?

Ik hoop dat ik studenten kan leren om te kijken naar wat is. Ik hoop ze te kunnen begeleiden naar de binnenwereld. We zijn vaak met de buitenwereld bezig maar alles wat je zoekt zit binnenin. Als je de weg naar binnen kunt maken dan vind je daar jezelf, binnenin is het geluk. Ik hoop naast studenten te kunnen staan om samen deze reis te maken. Als je echt gaat kijken, ga je ook kijken naar allerlei dingen die je niet wil zien, en dat proces is een heel boeiend, moedig en soms ook pijnlijk of verdrietig. Ik hoop dat we elkaar kunnen ondersteunen naar een vrij en liefdevol leven. Na de les in de relax-ruimte doe ik graag samen nog even een kop thee. Het liefst hoor ik dan hoe het echt met je gaat, wat je beweegt en wat je ontdekt.

 

Wat doe je naast yoga?

Ik ben moeder van twee schitterende jongens en run met hun lieve vader, en mijn gewaardeerde partner Mark het gezin. Ik mediteer graag en gebruik gedurende de dag affirmaties. Ik ben graag buiten in de natuur, wat in de zomer betekent in een buitenspeeltuin, in de sauna, in de bossen, in de tuin of op een camping. Ik vind het gezellig om ergens wat te eten of een theetje te drinken.