Yoga als een spirituele beoefening

Wist je dat Yoga eigenlijk een oefening voor de geest is en daarnaast ook een spirituele beoefening ? Nog meer dan dat het bedoeld is als een puur fysieke beoefening?

 

Tegenwoordig krijgen we op de social media kanalen allerlei mooie plaatjes voorgeschoteld van fitte heren en dames die op de mooiste plekjes ter wereld in een (ingewikkelde) yoga pose staan.

Daardoor kan het lijken dat yoga draait om een puur fysieke beoefening. En natuurlijk is het zo dat je door yoga leniger, fitter en krachtiger kunt worden.

 

Maar wist je dat Yoga al ruim 5000 jaar oud is? Dat de rishis (zoals de vroegere yogi’s ook wel genoemd werden) bezig waren met wijsheid die zij “doorkregen”.  

 

Geconfronteerd met een wereld vol lijden in een eindeloze schakering van diepte en hevigheid, veroorzaakt door onbegrijpelijke zaken zoals veroudering, ziekte en dood gingen zij systematisch en methodisch op zoek naar antwoorden.

Wie de echte rishi’s waren, weet niemand meer, maar hun bevindingen konden voor de uitvinding van het schrift uitsluitend mondeling van generatie op generatie worden overgeleverd, tot zij uiteindelijk hun neerslag vonden, in onder meer de Bhagavad Gita  en de Yogasutra’s van Patanjali.

 

Vroeger had yoga dus veel meer tot doel het beëindigen van lijden en het zoeken naar antwoorden op grote levensvragen. En was het vooral een spirituele beoefening.