Stilte retreat december

Tenzij je het geluk hebt om op een privé-eiland te wonen, is de kans groot dat je leven vol “lawaai” is. Zelfs als we fysiek alleen zijn, zijn we meestal nog steeds aan het chatten met vrienden of bezig met sociale media op onze telefoons. De meesten van ons ervaren zelden of nooit echte stilte. Want alleen je mond houden of niet praten is nog geen stilte, ga maar eens na hoeveel “tekstballonnetjes” ook dan nog rondom je hoofdzweven met to-do lijstjes etc.

 

Met al dat mentale lawaai kunnen we allemaal wel wat rust en stilte gebruiken. Maar zelfs als je behoefte hebt aan stilte, kan het vooruitzicht van meerdere uren zonder praten door te brengen intimiderend en uitdagend zijn.

Als je vermoeid bent en misschien zelfs ‘verslaafd’ bent aan afleiding, is een stil toevluchtsoord misschien juist precies wat je nodig hebt. In ons gemis schuilt immers vaak ons grootste verlangen.

 

Voordelen van stilte
Misschien zie je bij stilte gelijk een monnik voor die jarenlang is getraind om in stilte te kunnen leven. Maar in werkelijkheid zijn stille retraites veel uitvoerbaarder dan je zou denken.

 

Stilte retraites maken gebruik van de energie die je normaal spendeert aan externe communicatie en leiden deze naar binnen. Dit soort gestructureerde stilte wordt steeds populairder, ongetwijfeld door de stress en continue druk die veel mensen voelen in onze 24/7 high-speed wereld.

Door langdurige stilte voelen beoefenaars zich opnieuw opgeladen maar het beoefenen van stilte en de intentie die ervan uit gaat, gaat verder dan ontspanning alleen. Uiterlijke stilte schijnt een licht op de delen van je innerlijke leven die je meestal niet ervaart, en leert je zelfs je meest ongemakkelijke gedachten en gevoelens te erkennen en te verwerken.

 

Een stille retraite kan ook een geheel nieuw perspectief op belangrijke levensveranderingen bieden.
Ware stilte verwijdert de druk van invloeden van buitenaf, zodat je kunt onderzoeken wat echt vreugde en betekenis in je leven brengt. Gerichte periodes van meditatie helpen je je aangeboren vreugdevolle aard te ontdekken en leren je deze te onderhouden, zelfs als alles wat vertrouwd was in je leven veranderd of in elkaar lijkt te storten. Deze oefening van het observeren van je innerlijke landschap kan een grotere stresstolerantie en emotioneel evenwicht aanleren dat lang duurt nadat de retraite voorbij is.

 

 

Kom jij mee de stilte ervaren? 
De stilte dag zal begeleid worden door mindfulness docent Paul van Gemert die de meditatie-sessies begeleid en door Fieke Klaassen die daarnaast de verstillende yogasessies zal begeleiden (deze yogasessies zijn toegankelijk voor iedereen, het is een hele rustige vorm van voelen en naar binnen keren).
De hele dag ben je in goede handen en hoef je niks maar kun jij je volledig over geven aan het zijn en het ervaren van de stilte.

Tussen de sessies staan staan er heerlijke vegetarische maaltijden voor je klaar.

De dag wordt afgesloten met een contemplatieve lezing waarna je als herboren weer naar huis gaat.

 

Praktische zaken
Data: zondag 22 december
Tijden: 09.00 - 21.00 uur
Locatie: De Yoga Studio
Begeleiding: Paul van Gemert & Fieke Klaassen
Groep: maximaal 15 deelnemers
Investering: totaal € 125, 00 voor stilte dag en is inclusief eten en drinken (25 euro p.p)

(Vegetarische lunch en diner, koffie/thee en fruit, gedurende de dag)

Aanmelden: je kunt je aanmelden via mijn.deyogastudio (ook als je geen lid bent van De Yoga Studio).