The Conscious (Ashtanga) Yoga Opleiding

Deze opleiding  is uniek in Nederland: we combineren de practice van Ashtanga Yoga met levenswijsheden van andere filosofieën en met effectief bewezen methodes (Westers en Oosters) voor persoonlijke ontwikkeling.

 

 

 

OVER DE OPLEIDING
Deze opleiding is bedoeld yogi's die stappen willen zetten in hun persoonlijke (fysieke, mentale, emotionele en spirituele) ontwikkeling . Rode draad daarbij is de Ashtanga Yoga practice. We geven je een dieper inzicht in Ashtanga Yoga zoals het op de traditionele manier beoefend wordt en reiken tools aan hoe dit toe te passen in je huidige leven zodat het kan leiden tot diepgaande transformatie. 

Tijdens de opleiding wordt je begeleid door twee zeer ervaren Ashtanga yoga practioners met een beroepsmatige achtergrond in persoonlijke ontwikkeling.


We werken in een kleine groep (maximaal 16 personen), die persoonlijk en direct begeleid wordt door twee ervaren en goed opgeleide senior yoga docenten (gezamenlijk ruim 20 jaar lesgeefervaring): Fieke Klaassen (De Yoga Studio Eindhoven) en Marilou van Hoek (Yogamoves Utrecht en Delight Yoga Amsterdam). Diverse specialistische gastdocenten worden ingezet om de hoogste kwaliteit te bieden op alle vlakken.

Er ligt een sterke nadruk op je yoga beoefening en persoonlijke ontwikkeling als innerlijk kompas om je verdere kennis van ook de andere limbs van (ashtanga) yoga te verdiepen.

 

 

GESCHIEDENIS

In 2008 is in De Yoga Studio Eindhoven voor het eerst een Ashtanga Yoga docentenopleiding gegeven. De opzet en begeleiding daarvan is in handen geweest van  Sadhya Janneke Verburg-Wiersma en Claudia Pradella. De opleiding die wij nu aanbieden is geheel vernieuwd en aangepast naar de wensen en behoeften van 2019.

De primaire focus vanaf de start van de eerste training in 2008, is geweest om enthousiaste yogi's te begeleiden in hun docentschap. Op dat moment was er in Nederland nog weinig aanbod van Ashtanga lessen en was er behoefte aan goed opgeleide docenten om deze vom van yoga (of andere dynamische vormen) aan te kunnen bieden.
Inmiddels zijn we 10 jaar verder en is ook Ashtanga yoga in Nederland (gelukkig) goed ingeburgerd.

Daarmee is ook de doelstelling van deze geheel vernieuwde opleiding verschoven van docentschap naar een diepgaande kennis van Ashtanga Yoga , zelfkennis en transformatie voor hen die deelnemen aan de opleiding.

 

Om les te kunnen geven (in ashtanga) yoga zul je eerst ook zelf (liefst een aantal jaar) student geweest moeten zijn. 
Je kunt iemand anders slechts zover op het pad begeleiden als je dat zelf gelopen hebt. Jij bent zelf het belangrijkste intrument ! Vandaar dat wij in deze geheel vernieuwde opleiding het accent zo sterk op persoonlijke ontwikkeling leggen.

 


DOEL
Deze opleiding is erop gericht om authentieke (Ashtanga) Yoga beoefenaars op te leiden, die yoga niet op alleen op hun mat beoefenen maar ook daarbuiten. Yogi's die snappen en bereid zijn om te werken en leven vanuit de yama's en niyma's. 

Zoals Patthabi Jois zei: asana is easy, practice of yama and niyama takes whole life.

Tijdens de opleiding ligt er een sterke nadruk op Svadhyaya (zelfstudie).

 

Steeds meer groeit de vraag naar persoonlijk leiderschap. Daaronder verstaan wij dat je in staat bent zo in contact te zijn met je eigen kwaliteiten dat je ze in het dagelijks leven en in de werksituatie optimaal gebruikt.  In deze opleiding leer je dmv zelfstudie (Svadhyaya) zo om te gaan met jezelf en de ander dat je eigen kwaliteiten optimaal tot hun recht komen.
In ieder andere coachende of hulpverleners functie ligt er sterke nadruk op intervisie en supervisie. Wij zijn van mening dat deze aspecten bij veel yogadocenten te weinig of helemaal geen aandacht krijgen en dat daarmee een belangrijk aspect onderbelicht blijft.
Vandaar dat daar in deze Conscious Ashtanga Yoga Opleiding  uitgebreid bij wordt stil gestaan.

In het mentorprogramma word je persoonlijk en intensief begeleid door Fieke of Marilou.

 

 

OPZET
7 weekenden (vrijdag t/m zondag of zaterdag en zondag. Totaal 18 dagen)
1 retreat week

 

In totaal ruim 200 contact uren. Houd rekening met circa 5-10 uur zelfstudie per week (dit is inclusief je eigen yoga-beoefening).

 

 

VOOR WIE
Als je nog geen of weinig ervaring hebt met yoga dan is deze training minder geschikt voor je.  Is het je wens om je practice (verder) op te bouwen dan raden we je aan  (eerst minimaal een aantal maanden) deel te nemen aan dynamische yogalessen.
Heb je al ervaring met asthanga yoga (of een andere dynamische vorm van yoga) en ben je naast de asana practic nieuwsgiering naar wat het acht voudige pad van asthanga yoga nog meer inhoud: dan nodigen wij je van harte uit om samen met ons deze intensieve reis te maken.

 

 

ONDERDELEN VAN DE OPLEIDING

 

 1. Ashtanga Yoga
 • Diepgaande persoonlijke Practice
 • Adem, Bandhas, precieze Vinyasas en Drishti
 • Alignment, specifiek voor Ashtanga Yoga
 • Yoga Filosofie (De Yoga Sutras van Patanjali)
 • Yama's en Niyama's op en van de mat
 • Yoga levensstijl en eetgewoonten
 • Basis Sanskriet en Chanten
 • Fysieke Anatomie en Yoga Anatomie
 • Ademhaling en Pranayama

 

2. Persoonlijke Ontwikkeling

Zelfstudie en modulen waarin oa aandacht wordt gegeven en gewerkt wordt met principes van:

 • Mindfulness en inzichtmeditatie
 • Inquiry
 • Systemisch werken
 • Overdracht en tegenoverdracht
 • Transactionele analyse
 • Reflectieverslagen

 

3. Mentor programma

Gedurende de opleiding kun jij met je vragen terecht bij een van de mentoren.
De verantwoordelijk daarvoor ligt bij de student omdat wij het niet van je over nemen (en daarmee in een hierarchische dynamiek verstrengeld raken). Maar we openen graag de deur naar nieuwe mogelijkheden en zienswijzen voor je zodat jijzelf de keuze hebt stappen te zetten.

 

 

MEER INFO OVER

Docenten
Data & locatie
Tarieven & voorwaarden
Toelating & inschrijving
Inschrijfformulier
BROCHURE