Karakterstructuren

Delf mijn gezicht op, maak mij mooi.
Wie mij ontmaskert zal mij vinden.
Ik heb gezichten, meer dan twee,
Ogen die tasten in den blinde
Harten aan angst voor angst ten prooi.
Delf mijn gezicht op, maak mij mooi.

Delf mijn gezicht op, maak mij mooi.
Wie wordt ontmaskerd wordt gevonden
En zal zichzelf opnieuw verstaan
En leven bloot en onomwonden,
Aan niets en niemand meer te prooi.
Delf mijn gezicht op, maak mij mooi.

Tekst: Huub Oosterhuis Muziek: Bernard Huijbers

 

 

In de omgeving waarin je opgroeide heb je zoals de meeste mensen waarschijnlijk zowel liefdevolle als pijnlijke ervaringen opgedaan. Elk mens ervaart in zijn vroege ontwikkeling frustratie en psychische pijn. Als reactie bouwen we een bescherming op, waardoor we kunnen ‘overleven’. Als kind passen we ons dus aan aan onze sociale omgeving en daarmee ontwikkelen we een gezond ego. Deze bescherming is je karakterstructuur. Jouw karakter(structuur) bood jou het beste antwoord. Het is een patroon van hoe je je lichaam bewoont en hoe je je gedraagt. 

 

Wat zijn karakterstructuren?

De leer van de karakterstructuren vertelt dat de mens zich in zijn ontwikkeling volgens bepaalde defensiepatronen kan vormen, zogenaamde maskers of pantsers.

Wilhelm Reich wordt beschouwd als de grondlegger van deze leer. Hij ontdekte de aard van de karakterpantsering.

 

Omdat je karakterstructuur van grote invloed is op hoe je vandaag de dag in het leven staat, biedt kennis van karakterstructuren veel mogelijkheden in zowel werk- als privésituaties.

Kennis en bedrevenheid in de karakterstructuren geeft inzicht in iemands levensverhaal zelfs voordat iemand nog maar een woord gesproken heeft. Het lijf spreekt voor zich.

 
 

Primair verlies en secundaire winst

Dikwijls, ook nog in het hier en nu, zetten wij (onbewust) maskers op om onszelf te beschermen, waardoor we afstand nemen van de gevoelens en pijn uit onze kindertijd. Ook in nieuwe relaties beschermen we onszelf hiermee.
Hierom is er primair verlies. Het verlies van een compleet, genietend en liefdevol mens te zijn.

Het masker is echter een schijn-thuis. Het kan lange tijd gedragen worden, maar de diepere beweging vraagt om het masker af te trekken en opnieuw thuis te komen.
Er is echter ook een winst. Elk karakterpatroon heeft namelijk een kwaliteit in zich. Zo ontwikkelen mensen zich ondanks (of juist dankzij) hun karakterpatroon tot oprecht creatieve, medevoelende,  hardwerkende, nauwkeurige mensen.

We noemen dit een secundaire winst, omdat de winst vaak ten koste van iets anders gaat: het aanwezig kunnen zijn hier op aarde in de volledige vervulling van ons mens-zijn.

 

In elk individu zijn alle structuren aanwezig, alleen de onderlinge verhoudingen kunnen sterk uiteenlopen. Doorgaans is het zo dat één bepaalde karakterstructuur (min of meer) overheersend is en waarbij de overige structuren in mindere mate tekenend zijn voor het individu.

 

Hoe dan ook, de hoofdstructuur zegt bijzonder veel over iemands karakter, aanleg, basisproblemen, onbewuste overtuigingen, levensweg, kwaliteiten en nog veel meer.

 

Ben jij nieuwsgierig naar deze karakterstructuren? Wil jij graag weten hoe de kwaliteiten maar ook de schaduwkanten van de polariteiten, die de karakterstructuren met zich meebrengen, van invloed zijn op je persoonlijk en professionele leven?
Neem dan deel aan  de worskhop: Delf mijn gezicht op.

 

 

Workshop 
Workshop Karakterstructuren (2 dagen)
Delf mijn gezicht op
Datum: donderdag 8 en donderdag 9 juni
Tijd: 10.00-17.00 uur