108: YOGA'S SACRED NUMBER

Het was astronoom, wiskundige en natuurkundige Galileo Galilei die zei dat het universum "in wiskundige taal" is geschreven. Dat de mysteries van de schepping ontrafeld kunnen worden door getallen en vergelijkingen en deze een code voor ontwaken bieden. Voor yogi's is die code 108.

 

HET IS 01 JULI 108 DAGEN GELEDEN DAT WIJ (sinds 16 maart) OPNIEUW ONZE DEUREN MOGEN OPENEN EN JE WEER MOGEN ONTVANGEN VOOR YOGA LESSEN.

 

In yoga verwijst het nummer 108 naar spirituele voltooiing. Dit is waarom japa malas bestaat uit 108 kralen, waarom pranayama vaak wordt voltooid in cycli van 108 en waarom zonnegroeten vaak worden uitgevoerd in negen ronden van de 12 houdingen (in totaal 108). Door chanten, ademwerk of asana te oefenen in rondes van dit heilige getal, geloofden de oude yogi's dat we ons konden afstemmen op het ritme van de schepping en uiteindelijk een einde konden maken aan onze cyclus van reïncarnatie.

 

Goed nieuws dus? In ieder geval kunnen wij gezamenlijk weer werken aan het versterken van ons fysieke, mentale en spirituele gesteldheid nadat we dit 108 dagen online, via life stream maar ook op onze rooftop shala gedaan hebben.

 

We weten niet precies hoe yogi's op 108 kwamen, maar het lijkt een nummer te zijn dat ons verbindt met onze plaats in de kosmische orde. De afstand tussen de aarde en de zon is 108 keer de diameter van de zon. Is het mogelijk dat onze oude voorouders dit wisten? Rond de tijd dat de oude Vedische teksten werden verzameld, ver weg werd Stonehenge gebouwd, de Sarsen-cirkel heeft een diameter van 108 voet. In Belize, tijdens het tijdperk van de Maya's, werd de Hoge Tempel van Lamanai opgericht op 108 voet lang, dezelfde hoogte als de funeraire Tikal-tempel in Guatemala. In Cambodja bevindt zich de Angkor Wat tempel, waarin zich een afbeelding bevindt van een slang waaraan wordt getrokken door 108 goden en demonen. De 54 goden trekken in de ene, de 54 demonen in de andere richting.
Deze tempels, gebouwd om de zielen van grote leiders na hun dood te aanbidden en te huisvesten, gebruikten dit aantal misschien om mensen niet alleen met onze zon als een schenker van leven te verbinden, maar ook met de “Schepper”.

 

Net als de mantra Aum lijkt 108 een essentie te hebben die ons met het geheel verbindt. Of het nu wordt gebruikt om zonnegroeten te leiden, het aantal mantra's  te tellen, de trappen naar een tempel te tellen of om de voor de hemel gebouwde bouwwerken te meten, het dient als een herinnering aan het wonder en de onderliggende verbondenheid van het heelal.

 

Hoe dan ook wij zijn SUPER blij dat wij vanaf 01 juli opnieuw De Yoga Studio weer in gebruik mogen nemen.
Ook wij zijn druk in de weer geweest met getallen en code’s zodat er een mattenplan is en we op ruim 1,5 meter afstand, met voldoende ventilatie en tijd tussen de lessen je veilig en verantwoord weer mogen verwelkomen!

 

En om dit te vieren hebben we veel leuke workshops, opleidingen etc. in het vooruitzicht!