Bonding: fundament van een gelukkig leven
Hechting is belangrijk, dat weten we. Iedereen zoekt verbinding: met ouders, andere familieleden, vrienden en partners. Maar aan hechting gaat nog iets vooraf, en dat is bonding. Bonding – het vermogen om contact te maken en je daar veilig bij te voelen – is zelfs een voorwaarde voor hechting, een proces dat doorgaat gedurende de hele kindertijd. Bonding is ook: de combinatie van emotionele openheid en lichamelijke nabijheid van een ander. Volgens de Amerikaanse psychiater Dr. Daniel Casriel (1924-1983), de grondlegger van de bondingpsychotherapie, zijn dat primaire levensbehoeften. Voor een zuigeling is bonding net zo belangrijk als eten en drinken om in leven te blijven. Bij een goede, veilige bonding kun je groeien naar volwassen autonomie. Veilige bonding, en daarna veilige hechting maakt het makkelijker om je goed te voelen ten opzichte van anderen en intimiteit aan te gaan.
Verlatingsangst en bindingsangst
Helaas verloopt het proces van bonding en hechting niet in ieders leven vlekkeloos en dat kan later in je leven grote impact hebben. Bij een onveilige bonding en hechting gaan mensen zich vaak óf meer vastklampen en bevestiging zoeken bij anderen vanuit de gedachte dat ze het zelf niet kunnen, óf ze zullen anderen juist afwijzen en het allemaal zelf gaan doen.
Op lichaamsniveau
Ongeveer een derde van de Nederlandse bevolking is niet veilig gehecht, in ernstige en minder ernstige varianten. Daar komen uiteenlopende problemen uit voort doordat mensen het tekort aan bonding proberen te compenseren: overmatig medicijn-, alcohol- of drugsgebruik bijvoorbeeld. Of gokken, seksverslaving, te hard werken, spanningsklachten, eetstoornissen of psychosomatische klachten.
Bondingpsychotherapie kan je helpen om een meer bevredigende relatie aan te gaan met jezelf en met anderen. Als emotionele openheid, gelijkwaardigheid en goede zorg voor jezelf lastig voor je is, dan is de kans aanwezig dat belastende ervaringen uit je verleden je ervan weerhouden je leven vol en met plezier te leven.
Wat is kenmerkend voor de bondingpsychotherapie?
Je leert je emoties kennen, zo ook de diepte van je emoties. Je leert ze voelen, uiten en verwoorden.
Daarnaast is het contact met jezelf, jouw binnenwereld, en met de ander van groot belang. De overtuigingen vanuit het verleden die je hebben doen overleven, kunnen worden getransformeerd naar overtuigingen die in het heden helpend en ondersteunend zijn. Met het diepe werk dat in de bonding gedaan wordt, komt er ruimte voor de ervaring van genieten en plezier. Dit zijn belichaamde ervaringen omdat er in de Bondingpsychotherapie lichaamsgericht en ervaringsgericht gewerkt wordt.
Meer weten?
Lees A scream away from Happiness van Daniel Casriel
Lees ook het artikel in Happinez over bondingtherapie
Zelf ervaren?
We zijn erg blij dat Marcella Tam en Ellen van de Burg, een groepsworkshop emotioneel lichaamswerk gaan verzorgen in De Yoga Studio te Eindhoven.