Familie- en organisatieopstellingen

Datum: zaterdag 19 februari 
Tijd: 13.00-17.00 uur


 

Ons leven kent van jongs af aan vele systemen. Wij mensen komen voort uit onze huizen van herkomst: de familiesystemen van onze vader en moeder en de verbinding tussen die systemen. Veel van ons gedrag, van (onbewuste) patronen en overtuigingen vinden hun oorsprong in die systemen. Wij groeien op en ontwikkelen ons in systemen met onze opvoeders, onze schoolklas, een team, een vereniging. En later werken wij in systemen, zoals in organisaties. Wij leren en ontwikkelen ons binnen die systemische context.

Ieder van deze levenssystemen heeft een eigen dynamisch krachtenveld, een zielsstroom die ons op een diep en vaak onbewust niveau beweegt.

 

 

Oorsprong systemische werken
De oorsprong van het systemisch werken ligt onder andere bij de systemische familietherapie van Bert Hellinger. Systemisch werken heeft tot doel de verborgen belemmeringen binnen het systeem zichtbaar te maken. Het biedt een krachtige manier om onderliggende dynamieken van vragen en thema’s waar jij in je leven mee bezig bent zichtbaar te maken.

 

Een systeem  kan goed functioneren als aan een aantal basisprincipes wordt voldaan:

  • Ieder heeft even veel recht op een plaats in het systeem
  • Er is een juiste ordening van posities
  • Balans in geven en nemen

    Het op diep niveau leren kennen van de eigen plek en de positie die anderen daarin innemen, geeft ruimte voor acceptatie en zingeving.

 

 

"Tijdens een opstelling wordt zichtbaar gemaakt wat in de diepte speelt. Jij blijft te allen tijde verantwoordelijk hoe je daarmee omgaat en welke acties je daaraan koppelt"

 

 

Familie- en organisatieopstellingen
Het bijzondere aan familieopstellingen is dat we werken met een lichamelijk, energetisch en emotioneel krachtenveld. 

Dat maken we zichtbaar met behulp van representanten of voorwerpen. De opstelling is als het ware een ruimtelijke weergave van het familie- of organisatiesysteem. Hoe de personen ten opzicht van elkaar staan en bewegen maakt de dynamiek in het systeem zichtbaar.

 

In onze systeemdynamieken van herkomst gelden andere ordeningen en wetten dan op het individueel psychologische niveau.

Wanneer problemen van individuen, groepen en organisaties hun oorsprong vinden op dit systemisch niveau, zijn interventies op psychologisch niveau niet toereikend en soms zelfs demotiverend en frustrerend.

Vandaar dat we bij systemisch werken vaak gebruik maken van opstellingen en "het wetende veld". Dit krachtenveld is een veld waar de mensheid al eeuwen gebruik van maakt. 


Opstellingen maken een verbindend veld voelbaar en ervaarbaar. Mensen die jou nog nooit hebben ontmoet kunnen haarfijn de diepere dynamiek weerspiegelen van jouw situatie thuis of op het werk. 

 

 

 "Een familieopstelling legt de lijntjes in je leven bloot. Hoe jij jij werd. Waar je vastloopt. Waar je schittert. Waarom je steeds dezelfde problemen tegenkomt."

 

Voor wie
Systemisch werken is een manier om zichtbaar te maken wat er onderliggend speelt ten aanzien van een bepaalde vraag of situatie.
Dat kan gaan over jouw familie, werk, relaties, keuzes, zorgen, emoties, verlangens. Het kan eigenlijk over elk onderwerp gaan waarover je helderheid wilt krijgen over wat er onbewust speelt. 

Tijdens opstellingsdagen is iedereen met een positieve intentie welkom.
Tijdens een sessie is een inbrenger aanwezig; hij of zij die een vraag of thema wil behandelen. De groep bestaat verder uit representanten en één van ons als begeleider. 

 


Praktische info

 


Prijs: 
25,-

 

Bovenstaande bedragen zijn inclusief koffie en thee.

Begeleiders:       
Annerose Büchel v. Steenbergen en Fieke Klaassen

Data en tijd
Zaterdag 19 februari 13.00-17.00 uur

Aanmelden:
Reserveer je plek als vraagsteller of representant via deze link (Maak je online account aan, surf naar tabje events en boek je plek)

 

  

Liever 1-op-1 ?
In een individuele sessie wordt de opstelling gemaakt met vloerankers in de ruimte of met voorwerpen op tafel. Datums zijn in overleg te plannen. Stuur daarvoor een mail naar [email protected]