Adem, de bron van levensenergie

Sluit je ogen voor 1 minuut.

 

En tel eens hoe vaak je in en uitademt.

Dus adem in, adem uit= 1

Adem in, adem uit=2....etc

(NEE, NEE, NIET VERDER LEZEN, PROBEER  HET GEWOON EENS)

 

En?

Hoe vaak per minuut ademde je in en uit?

 

 

Over het algemeen blijkt dat wij 16-18 keer per minuut ademhalen. Maar wist je ook dat voor een optimale gezondheid van lichaam en geest in rusttoestand (ongeacht leeftijd) 6x per minuut het meest optimaal is.

Dit wordt dan ook wel resonante ademhaling genoemd.

 

Resonantie, de wetenschappelijke naam die beschrijft wat er gebeurt wanneer onze hartslag, hartslagvariabiliteit, bloeddruk en hersengolffunctie in een coherente frequentie komen. Het gebeurt spontaan wanneer we ademen met een snelheid van zes ademhalingen per minuut (in plaats van onze gebruikelijke 15-18), en het is de snelheid van ademhaling die boeddhistische monniken en yogi's van nature aannemen tijdens het mediteren.

De effecten van resonantie ondersteunen het aangeboren vermogen van ons lichaam, zenuwstelsel en emoties om zichzelf te herstellen door het balanceren van de complementaire takken van ons autonome zenuwstelsel, die onze hartslag, bloeddruk, spijsvertering, ademhaling en vele andere automatische functies van het lichaam aanstuurt.

 

Hoe kan één ademhalingstechniek zoveel doen? Het antwoord ligt in ons zenuwstelsel. Door bij resonantie te ademen, komen we in een gelijkmatige balans tussen de twee takken van ons autonome zenuwstelsel, het sympathische (dat ons naar activiteit beweegt) en het parasympathische (dat ons naar rust beweegt).
Wanneer de takken uit balans zijn, strap je ofwel altijd op het gaspadaal ofwel juist op de rem. Met onsze drukke levensstijl is het eerste meer voor de handliggend en dat verklaart ook waarom zoveel mensen kampen met spannings- gerelateerde klachten. De Wereld Gezondheis Organisatie voorspelt niet voor niets dat in 2030, geestelijke klachten en stoornissen het grootste deel uitmaken van gezondheidsklachten.

Gelukkig kan het dus ook anders door je meer bewust te zijn.

 

Een mooie en eenvoudige manier kan zijn om met regelmaat dus aandacht te hebben voor je ademhaling.
In de yogatraditie wordt deze resonante ademhaling bereikt door het beoefenen van samavritti.