automatische piloot

 

Weet je hoeveel gedachten je geest elk uur van de dag denkt?
Deskundigen schatten dat de geest tussen de 60.000 - 80.000 gedachten per dag denkt. Dat is een gemiddelde van 2500 - 3.300 gedachten per uur. Dat is ongelooflijk.
 Andere experts schatten een kleiner aantal. Maar nog steeds, wij mensen, zo lijkt het, hebben ergens tussen de 12.000 en 60.000 gedachten per dag. Volgens onderzoek is maar liefst 98 procent daarvan precies hetzelfde als een dag eerder. Over gewoontedieren gesproken. Nog belangrijker, 80 procent van onze gedachten is negatief.
Dit is belangrijk vanwege de connectie die er is tussen geest en lichaam.

 

Je kent dit wel uit je eigen ervaring: Als je lichamelijk moe bent, is het moeilijk om helder te denken. Aan de andere kant, als je de hele dag met je geest mentaal hebt gewerkt, zul je de effecten waarschijnlijk ook fysiek voelen. Stijve schouder, stijve nek, last van je onderrug etc.
Negatieve gedachten zijn bijzonder energie rovend. Gedachten die woorden bevatten als "nooit", "zouden" en "niet kunnen", klachten, gejammer of gedachten die het eigen gevoel van eigenwaarde of die van anderen verminderen, putten het lichaam uit door overeenkomstige chemicaliën te produceren die de fysiologie verzwakken. Geen wonder dat we aan het eind van de dag uitgeput zijn! In het normale dagelijkse leven ben je je misschien niet altijd bewust van dit eindeloze denken. Het grootste deel van dit denken is een automatisch proces, een mentale gewoonte.

 

 "We don't see things as they are; we see them as we are." Anais Nin

 

Neurobiologie van "Labeling"
Onderdeel van dit automatische proces of de mentale gewoonte is ook de Neurobiologie van 'Labeling':
Labels zijn slechts een mentale short-cut om ons voor te bereiden op wat ons te wachten staat door gebruik te maken van eerdere ervaringen. Zo leer je als kind al heel snel je een hete ovenschaal beter niet me je blote vingers moet aanraken. Een tweede keer zul je je niet zo snel branden. Handig dus. Maar soms staat die automatische reflex (het labelen) je in de weg om iets nieuws te leren en klopt dat wat in het verleden gebeurde niet me de situatie in dit huidige moment. Het is slechts een weerspiegeling van je eigen conditionering. 

De neiging om te labelen gaat ook over op hoe we mensen en relaties zien.
"Onze gedachten zijn ongeziene handen die vormgeven aan de mensen die we ontmoeten. Wat we ook echt denken dat ze zijn, dat zullen ze worden voor ons", zegt auteur Richard Cowper. Sterker nog, het strekt zich uit tot elke ervaring die we tegenkomen, en zelfs ons zelfbeeld.
Wanneer je je bewust kunt worden van de labels dan kun je je ook bewust worden van de bijbehorende aannames en feitelijke gevoelens die op een subtieler niveau worden geactiveerd.
De automatische reflex en labels kunnen je helpen om gevaar te herkennen (handig vroeger toen je voor een beer moest vluchten) maar ook nu nog wordt er vaak onbewust in ons brein iets geactiveerd dat ons in die fight, flight, freeze respons brengt met alle gevolgen van dien.
Als je namelijk iedere subtiele verandering gaat zien als potentieel gevaar dan gebeurt er dus ook op fysiek niveau iets. En kan een hele kleine onschuldige verandering (onbewuste label: pas op gevaar, of ik kan dit niet dit leidt tot stress) leiden tot fysieke en psychische klachten die niet in verhouding staan tot de actuele situatie.

 

Hoe kun je dit voorkomen, hoe kun je dit veranderen?
Het begint met het zich bewust zijn van de neiging om te labelen. Op zich zijn labels geen probleem; ze worden beperkingen in combinatie met een sterk gevoel van sympathie of afkeer.
Om te voorkomen dat labels oordelen worden is een hele oefening en een proces. Nu zijn er veel verschillende wegen naar Rome om je beter bewust te worden van dit labelen: je hebt de meer Westers georiënteerde manieren (o.a., Psychoanalyse Emotional Freedom Techniques to name a few)
Maar naar mijn mening en ervaring (but who am I ?), de beste methoden die een echte oplossing bieden, en ook vele voordelen, yoga en meditatie.
 
Yep dit vergt enige inspanning. Na de initiële witte broodsweken in yoga en mediatie (na al het rennen eindelijk eens stil staan en je weer ontspannen voelen) komen er namelijk ook hele andere gedachten en gevoelens naar de oppervlakte. Maar alle goede dingen van het leven vereisen een zekere inspanning om resultaat te behalen. Als het je droom is de marathon van new York te gaan lopen weet je ook dat je het niet gaat redden met een keer in de week 5 km te lopen….
 
Mensen die regelmatig aan yoga (en dan gaat het over meer dan alleen de houdingen) doen of mediteren, zijn het erover eens dat de stroom van gedachten vertraagt. Wanneer deze stroom langzamer gaat werken, wordt je geest kalm en vredig, en dit gebeurt niet alleen tijdens meditatie, maar ook op andere momenten van de dag.

En wat nou het fijne is? Yoga of meditatie zijn dan geen vlucht meer uit de werkelijkheid om even tot rust te komen en ontspannen of even af te schakelen maar dan kun je yoga en meditatie echt als tool gebruiken om veel rustiger en ontspannen in het leven te staan ondanks de drukte om je heen.