FAQ yoga en zwangerschap

Er zijn tegenwoordig veel misverstanden over yoga tijdens je zwangerschap. Bij De Yoga Studio begeleiden wij al ruim 15 jaar zwangere vrouwen tijdens hun zwangerschap dus we zetten de feiten en fabels graag voor je op een rijtje.

 

Heb je de afgelopen maanden al met regelmaat yoga beoefend?

Dan kun je doorgaan met je yogabeoefening tijdens de reguliere yogalessen. Dit kan tot ver in je zwangerschap.

Wil je specifieke lessen, nog meer gericht op je zwangerschap neem dan deel aan de gentle flow lessen, dinsdagen van 19.00-20.00 uur. 

 

Houd tijdens je zwangerschap rekening met de onderstaande richtlijnen:

  • Informeer altijd je docent (5-10 minuten) voor de les als je zwanger bent of pas bevallen bent. Ga er alsjeblieft niet vanuit dat we het kunnen zien. Zo kan de docent je helpen en in de gaten houden als dat nodig is.
  • Er is geen bezwaar om yoga te blijven beoefenen tijdens je zwangerschap. Wel is het van belang om (afhankelijk van het trimester van je zwangerschap) wat aanpassingen te doen in je yoga-beoefening. Onze yogadocenten zijn hierin allen opgeleid (soms ervaringsdeskundige :-) en kunnen jou hierin begeleiden.
  • Over het algemeen geldt dat (in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt) juist de dynamische vormen van yoga, beter voor je zijn dan de yin yogalessen tijdens je zwangerschap. Yin kan voor sommige vrouwen goed zijn, maar meestal is het beter om bezig te zijn met meer vloeiende bewegingen en niet langer dan 5 ademhalingen in een houding te blijven. Kies je toch voor Yin yoga, geef jezelf dan toestemming om, zo nu en dan te bewegen tijdens een houding en kleine bewegingen te maken.
  • Focus op kracht ipv flexibileit.  Flexibiliteit is minder belangrijk dan kracht, omdat je lichaam tijdens de zwangerschap en de bevalling kracht juist hard nodig heeft.

 Een andere reden waarom je je niet te veel op flexibiliteit moet richten, is dat je tijdens de zwangerschap het hormoon relaxine aanmaakt. Dit hormoon maakt je gewrichten van nature al losser, in voorbereiding op de bevalling. Je bent dus al flexibeler dan normaal en hebt daarom kracht nodig om blessures te voorkomen.

  • Als je een sterke dynamische yoga-achtergrond hebt, zijn easyflow-lessen maar ook de mysore lessen heel geschikt tijdens je zwangerschap. Je hebt dan wat meer de tijd om je houdingen aan te passen (tijdens een mysore les kan de docent je individueel begeleiden) en ervoor te zorgen dat je niet oververhit raakt.
  •  Zorg voor verkoeling. Kies een plek bij een open raam of deur. Drink indien nodig. Je baby heeft geen afkoelingssysteem behalve via jou, dus zorg ervoor dat je niet oververhit raakt. Over het algemeen: oefen zachter en langzamer - neem pauzes wanneer dat nodig is.

 

Heb je nog nooit eerder yoga gedaan en wil je starten met yoga?

Ook dat kan. Het is dan niet de bedoeling om te starten met een hele dynamische vorm van yoga. En ons advies zou zijn om dan pas te starten na het eerste trimester van je zwangerschap (vanaf week 15). Ben jij zwanger en wil je starten met yoga bij De Yoga Studio? Neem dan contact met ons op.

 

Als je wat meer persoonlijke begeleiding wilt in je pre- of postnatale periode, overweeg dan om een ​​privéles te boeken bij onze gespecialiseerde yogadocent om je op weg te helpen.