Nicole Otten-van Rijthoven

Yin Yoga , Restorative Yoga

 

Wanneer is yoga in je leven gekomen? Wat betekent yoga voor jou?

Tijdens mijn master Special Educational Needs volgde ik op steeds wisselende avonden modules. Voor die tijd heb altijd gedanst, voornamelijk klassiek ballet en moderne dans. Door deze wisselende avonden besloot ik iets anders te doen, omdat het volgen van de danslessen door deze wisseling niet meer mogelijk was.

Yoga is toen op mijn pad gekomen. Ik kon elke avond een yogales volgen als ik dat zou willen en ik was niet gebonden aan één avond. Ideale bijkomstigheid was dat mijn hoofdpijn die ik vaak had verdween en de opgezette buik die ik had door mijn prikkelbare darm ook wegging. Ik besloot verder te gaan met yoga! Ook besloot ik toen dat ik yoga wilde overbrengen aan anderen, omdat het mij al zoveel had gebracht.

 

Yoga is helend! Dit heb ik zelf ervaren, maar naast dat het helend kan zijn vind ik yoga soms ook confronterend en frustrerend. Het laat mij zien waar ik zelf nog aan moet werken of aandacht aan moet geven.

Yoga heeft mij meer naar binnen gebracht, en geleerd om meer mijn grenzen aan te voelen. Bewust te worden wat mijn lichaam aangeeft, zodat ik vervolgens hierop beter kan anticiperen of op andere momenten beter mijn grens kan aangeven.

Yoga is voor mij een levenswijze, de filosofie vanuit de yoga geeft mij een leidraad in het leven.

 

 

Wat kunnen studenten in je les verwachten? Wat wil je de studenten meegeven?

Ik werk in de les met de meridianen en de elementen en probeer dit ook te koppelen aan het dagelijkse leven. Ik vind het belangrijk en leuk verdieping in de practice die ik maak te zoeken.

In de les start ik altijd met een meditatie waarin we stil staan en onszelf observeren, hoe voel ik mij vandaag en wat voor sensaties voel ik in mijn lichaam?

Ik wil de studenten bewustwording meegeven van zichzelf en hun lichaam, het gebruik van aandacht en focus tijdens de practice. Ik vind het leuk en belangrijk informatie en verdieping te geven over de houding, de meridiaan of het element waar we op dat moment mee bezig zijn. Hierdoor kan iemand op een ander niveau bewustwording creëren.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat iemand zich fijn en veilig voelt bij mij in de les.

 

Wat doe je naast yoga?

Naast de yoga ben ik docent op het ROC Ter AA in Helmond. Ik geef hier rekenen en burgerschap aan niveau 2 studenten. Ook heb ik een eigen stichting, MADBosnie - Make A Difference. Met deze stichting zet ik met ons team projecten op in Bosnië & Herzegovina in vluchtelingenkampen gelegen bij de stad Tuzla. 

 

Opleidingen

2019 - weekend training Fertility Yoga

2018 - Ayurveda in het dagelijkse leven, Ayurveda en women's wellness, Ayurveda en zwangerschap

2018 - heden Energetische Jaartraining (in opleiding)

2017 - Reiki 1 en 2

2017 - Nidra Yoga

2016 - Yoga voor angst en depressie, Therapies for Evolution

2016 - Foundation of Ayurveda

2015 - Trauma Sensitive

2014 - 2015 Yin Yoga