Nicole Bagaya

Kinderyoga, Kleuteryoga

 

Hoe/wanneer is yoga in je leven gekomen? Wat betekent yoga voor jou?

Voorheen werkte ik 23 jaar als leerkracht in het basisonderwijs. Tijdens al die jaren voor de klas ontdekte ik dat mijn kracht ligt in persoonlijke aandacht. Ik help kinderen op een liefdevolle manier hun persoonlijkheid te ontwikkelen. Maar na al die jaren lag die passie voor mij niet langer als leerkracht binnen het onderwijs.

 

De keuze om niet langer in het onderwijs te blijven, ging voor mij gepaard met een ontdekkingstocht naar waar het om gaat in het leven. Ook yoga heeft me daarbij geholpen. De lessen die ik heb geleerd, geef ik graag door. Zelfstandig nadenken, voelen, thuis zijn in je lichaam; dat is de basis. In mijn yogalessen komt alles samen: kinderen begeleiden, iets meegeven waar ze iets aan hebben, en vooral écht contact maken.

 

 

Wat kunnen studenten in je les verwachten? Wat wil je je studenten meegeven?

Op school zag ik hoe kinderen soms kunnen worstelen om zich staande te houden in onze snelle maatschappij. Veel kinderen ervaren een grote druk van buitenaf. In de westerse wereld hebben ze enorm veel keuze; al snel gaan ze mee met ‘wat in is’ of kopiëren ze gedrag. Dat is niet altijd wat goed is voor henzelf. Ik vind het belangrijk, dat kinderen leren hun eigen keuzes te maken, grenzen aan te geven en dát te doen wat goed voelt en bij hen past. Kortom: dat ze hun zelfbewustzijn ontwikkelen. Ik stimuleer hen daarbij met yoga.

 

Wat doe je naast yoga?

De reizen die ik maak hebben een cultureel tintje, ik lees graag historische romans en ga vaak naar buiten om te genieten van de natuur en de stilte.

 

Welke opleidingen heb je gevolgd?

Kinderyogadocent – bij Helen Purperhart, Jip en Jan Academie in Almere
Tieneryogadocent – bij Arterre in Nijmegen
Therapeutische kinderyoga – bij Arterre in Nijmegen
Yoga voor kinderen met autisme of AD(H)D – bij Jo Manuel van Special Yoga Foundation in Londen (Engeland)
Yoga voor kinderen met een geestelijke of lichamelijke beperking en kinderen met het syndroom van Down – bij Jo Manuel van Special Yoga Foundation in Londen (Engeland)
Rots en Water-trainer (basistraining & basisschool schoolbreed) - Gadaku instituut
Ashtanga Yoga teacher training (40 hrs) - bij David Swenson
Kinderyoga Coach - bij Lonneke van Elburg
Sherborne level 1 & 2 - bij Sherborne Nederland
Sherborne - Samenspel - bij Hechter!

 

Alle opleidingen die ik heb gevolgd, zijn me veel waard. Maar de lessen van Jo Manuel in Londen vond ik wel heel speciaal. Als je ziet wat zij bereikt met de kinderen, dat is prachtig. Ik laat me er graag door inspireren.