Ultimate bliss to go

Tegenwoordig lijkt iedereen aan Yoga te doen. Je schoonmoeder heeft het er misschien wel eens over gehad, ook je buurman die hardloopt zei onlangs nog dat zij tijdens de warming-up bij hun vereniging aan yoga doen.
De lokale sportclubs bieden het tegenwoordig aan, kortom yoga is een gemeengoed en containerbegrip geworden.
Maar waar hebben mensen het nou over als ze het over yoga hebben en wat is yoga voor jou?

 

 

Grofweg lijkt het erop dat op dit moment twee categorieën van yoga-beoefenaren zijn. Veel meer hoor, en we zijn helemaal niet van het in hokjes plaatsen. Maar om de vraag te beantwoorden wat yoga is of kan zijn beperken we ons tot deze twee.

Feel good
De ene groep yoga beoefenaren is op zoek naar een moment van ontspanning in het drukke bestaan en zien yoga als een feel good-moment. Een moment om te werken aan fysieke gesteldheid en lenigheid en weer even helemaal af te stemmen op zichzelf en tot rust te komen. De laatste jaren heeft deze groep yoga massaal omarmd en niet alleen de yogastudio’s maar ook aanverwante bedrijven (denk aan yogamatten, -kleding, -meditatiekussens) schieten als paddenstoelen uit de grond. Yoga is niet langer voorbehouden aan zweverige geitenwollen sokken tantes , of  hippies omgeven door wierook maar yoga is hip en happening. Niet voor niks is yoga de hardst groeiende “sport” en zelfs nu de fysieke deuren van yogastudio’s gesloten zijn, is de behoefte aan online yoga niet afnemend groot. Misschien met een leuk geurtje, playlist of hippe yogamat of legging erbij om jezelf te verwennen, want ‘hey’ het is toch niet niks om nu thuis dit yogaregime op peil te houden.

 

Maar pfff, het blijkt niet niks. Heb je net je zolderkamer helemaal omgebouwd tot een waar yogaparadijs, een nieuwe hippe legging, een lekker geurkaas en playlist aangeschaft en toch kom je vaak niet verder dan slechts het voornemen om yoga te gaan doen en ligt de yogamat stof te vangen. Niet iedereen springt ’s ochtends enthousiast zijn bed uit om op de yogamat te komen staan of sluit een drukke werkdag af met een yogasessie. Menig keer bedenkt ons hoofd toch allerlei excuses waarom er zoveel betere, verstandigere andere dingen zijn om te doen. En ja, met al je huisgenoten in quarantaine is dat plekje vinden in huis of tijd voor jezelf vinden nog een stukje uitdagender geworden. “Vanavond, of morgen kan het ook nog en dat joggen of skeeleren is toch een veel beter alternatief om fit te blijven”.

 

Nee, al die gekke yogi’s wereldwijd die iedere dag op hun mat staan, zijn maar een stel gekkies. Dat is een ver van je bed show voor jou als hardwerkende yogi die ook nog eens een gezin draaiende moet houden. Het moet ten slotte wel passen binnen je leven.
Of zijn we stiekem toch niet een beetje jaloers op degenen die blijkbaar wel die discipline kunnen opbrengen om met regelmaat op hun mat te staan? Voor wie yoga net zo vanzelfsprekend is als het poetsen van hun tanden of het eten van een gezonde maaltijd. Want laten we nou eerlijk zijn (zelfs na een online) yogasessie voelen we ons toch meestal niet alleen fysiek, maar vooral ook mentaal en emotioneel zoveel beter dan voorheen? Waarom lukt het ons dan toch niet om hier wat vaker tijd voor in te ruimen?

 

Blinde (yoga) vlek
Ben je klaar voor de naakte waarheid? Durf je het aan? Wil jij weten wat jouw blinde (yoga) vlek is?

Dat komt dus omdat we yoga vaak bekijken zoals we zoveel dingen benaderen. Het moet een oplossing voor een probleem zijn en wel nu. Een pil die ons afhelpt van onze klachten. Zo hebben we toch yoga voor hoofdpijn, mindfulness tegen stress, een yogales om ons op te peppen na een dag hard werken? Om jezelf weer even helemaal fijn te voelen? Juist daarin schuilt hem het probleem. Sorry to break the news: YOGA is geen quick fix en is niet iets wat je bereikt door externe stimulu. Yoga is niet dat ene been achter in je nek leggen. Yoga is niet een workshop chakra volgen om je geblokkeerde tweede chakra weer in balans te brengen. Yoga is niet een lesuur in de week tot rust komen en vervolgens weer 24/7 in de vijfde versnelling (ja, ook nu in quarantaine tijd) terug te vallen in oude patronen.

 

 

YOGA IS HET STILL LEGGEN VAN DE WERVELINGEN VAN DE GEEST (door naar binnen te keren)

 

WOW, makkelijker gezegd dan gedaan. We typen het in minder dan een minuut, kunnen erover praten tijdens een les, workshop of opleiding maar uiteindelijk duurt dit een heel leven (of misschien wel meerdere 😊) en is het niet iets dat zomaar even komt aanwaaien.
Net zoals iemand die de marathon wil lopen hier zichzelf maanden, eerder nog jaren op moet voorbereiden, is het ultieme doel van yoga (liberation, ultimate-bliss, samadhi) niet zomaar op bestelling af te halen.

 

Doe mij een potje ultimate-bliss to go. HAHAHAHAHAHAHAH

 

Maar hoe graag willen wij onszelf toch voor de gek houden? Hoeveel potjes ultimate bliss hebben wij al niet gekocht? Hoeveel workshops ultimate bliss hebben wij al niet geboekt? Hoeveel lessen bij onze favoriete yogadocent gevolgd omdat we ergens diep vanbinnen onbewust op zoek waren naar deze ultimate bliss?
Wat is jouw ultimate bliss? Heb jij wel eens over nagedacht wat jij nastreeft wanneer jij yoga (je mag hier ook een ander woord invullen) beoefend? Want in onze ogen gaat dat dus echt veel verder dan een quick fix of iets wat je op bestelling kunt halen. Yoga is een nooit eindigende reis. Yoga is niet alleen een feel good-moment (natuurlijk kan dit zomaar optreden) maar Yoga is een diepgaand proces van zelfrealisatie. Het is een beweging naar binnen. Dat is ook wat de rishi’s, 3500 jaar geleden al optekenden in de Veda’s. Dat is waarom zij familie's achterlieten om in grotten op zoek te gaan naar ultimate bliss. Niet een receptje wat zij even ophaalden maar een jarenlange toewijding waarin zij hun hele leven ten dienste stelden van dit ene doel. Dat brengt ons dus bij de andere groep.

 

Voertuig voor transformatie
De groep die yoga ziet als een middel voor transformatie, als een onmiskenbaar deel van hun hele leven. Niet alleen dat moment op de yogamat maar juist alles wat in het leven op hun pad komt te zien als leerschool en als voertuig voor transformatie. Die van elkaar en met elkaar leren om niet alleen fysiek krachtiger en leniger te worden of yoga gebruiken om te ontsnappen aan de werkelijkheid en even te ontspannen. Maar dat zijn degenen die yoga als rode draad door hun hele leven zien lopen. En dat is waarom zij vaker op de yogamat staan: om te onderzoeken waar de geest mee bezig is. Om hun geest te leren kennen in allerlei uiteenlopende omstandigheden (van relaxte yogaposes tot fysiek zeer uitdagende). En deze yogaposes dus benaderen als een concentratie- en meditatiemoment dat dient als spiegel. Een spiegel waarin zij zich bewust kunnen worden van de schommelingen en wervelingen in hun geest onder steeds wisselend omstandigheden. Omstandigheden die een metafoor zijn van het dagelijks leven en de uitdagingen waarvoor zij zichzelf zo nu en dan geplaatst zien. Dus ja, ook nu tijdens het COVID-19 virus, of zoals het zoontje van een van mijn collega zegt: zo lang de Coronas er zijn.

 

Natuurlijk mag dat omgeven zijn met een fijne geurkaas, leuke yogamat of andere externe factoren die de beoefening kunnen veraangenamen. Hey ook zij wonen op dit moment niet in een grot of zijn wereldvreemd. Ook zij houden van een goede bak koffie of matcha op zijn tijd, zijn ook wel eens boos, bang of verdrietig want ook dit zijn mensen zoals jij en ik.

 

Proef jij het verschil? Met welke intentie stap JIJ op je yogamat? Misschien proef je dan ook voor welke groep “yogi’s” het op dit moment net wat makkelijker lijkt toch die discipline op te brengen? Herken jij je meer in de een of de ander of herken je ze beiden en zie jij jezelf als een mix van beide?

En besef je dan ook dat ECHTE yoga op ieder moment kan beginnen dat JIJ daarvoor kiest. Dus niet langer internet afstruinen op zoek naar ultimate bliss workshops, lesjes of wat so ever, just do the work.
Stap op die mat, hoe lang of hoe kort jouw pratice die dag dan ook is. Hoe stijf jij je die dag ook voelt. Stop met excuses. Start met de eerste kleine stap! Maak met jezelf een afspraak om iedere week, meerder dagen per week of iedere dag een moment voor yoga in te ruimen, en houd jezelf aan die afspraak. En verbind jezelf met jouw (hogere) doel voor deze (spirituele) practice. En dan zul je merken dat je misschien zelfs vaker dan voorheen op je mat stapt.

 

Wij hopen je daarbij te mogen ondersteunen. Binnenkort hopelijk weer in onze studio en tot die tijd online (LIVE) in jouw eigen woonkamer of tot zolder omgetoverde yogastudio.