Afscheid nemen

AFSCHEID NEMEN- BEZINNING-ZINGEVING- HEELHEID

 

Sinds 2008 kun je bij De Yoga Studio erkende yogaopleidingen volgen.

We zijn als studio erkend door De Yoga Alliance en in de afgelopen jaren hebben vele enthousiast yogi’s een erkende yoga opleiding gevolgd van De Yoga Studio.

Maar steeds maar meer begint ons geweten op te spelen.

 

BEZINNING
Want wat is yoga nu echt? En kunnen wij onszelf nog recht in de spiegel aankijken als wij meegaan in een stroom die steeds verder wegvoert van waar yoga echt overgaat. Zijn wij als liefhebbers van authentieke yoga in staat daarin het tij te keren?

Het antwoord daarop lijkt nee. De huidige tendens die is ingezet en die een devaluatie is van waar yoga écht over gaat kunnen wij niet keren. Dat is dweilen met de kraai open. En dat is ook niet wat wij willen, dat is zwemmen tegen de stroom in, terwijl yoga nu ook juist gaat over overgave aan dat wat op je pad komt. Dat betekent niet simpelweg maar accepteren van alles wat je aantreft in je leven maar wel om op ieder moment in het hier-en-nu antwoord te geven op wat zich aandient i.p.v simpelweg te reageren.

 

Afscheid nemen
Ons antwoord is dus dat wij stoppen met het aanbieden van yoga opleidingen. Wij willen niet langer ons aanbod aanpassen aan de huidige vraag, van steeds korter, sneller en  oppervlakkiger. Ook de voorwaarden en restricties die de Yoga Alliance hanteert waar een yogaopleiding aan zou moeten voldoen staan in onze ogen mijlenver af van waar yoga echt over gaat.

 

En toch velen denken dat dat de heilige graal is: een certificaat van een 200 uurs opleiding om vervolgens les te gaan geven.
(En voor veel aanbieders zijn yoga-opleidingen simpelweg een verdienmodel geworden).

 

In het land van de blinden is eenoog koning
De vraag naar yoga en yoga-opleidingen wordt alleen maar meer en door de bomen zie je momenteel niet meer.
Op iedere straathoek, in ieder sportcentrum, en zelfs online kun je tegenwoordig yogalessen of een yogaopleiding volgen.

Mooi, zou je zeggen. Het lijkt namelijk antwoord te geven aan de groeiende behoefte naar bewustzijn.

Ja, deels waar. Maar bewustzijn vraagt om de reis naar binnen te maken en het niet te zoeken in externe bronnen om tot bewustzijn te komen. En dat is nu juist waar yoga nu ook aan ten prooi lijkt te vallen.

 

Yoga, of in ieder geval wat wij tegenwoordig hier in Nederland (maar waarschijnlijk de hele Westerse wereld en mentaliteit yoga noemen) is een aspiegeling van de "wergwerp-maatschappij" om ons heen geworden. De vraag is of het eigenlijk nog wel de naam yoga waardig is.

Iedereen mag zichzelf yogadocent noemen, het is een vrij beroep. Of je nu wel of geen ervaring hebt, je mag je vanaf vandaag (zonder diepgaande eigen yoga ervaring) yogadocent noemen.

En daar willen wij niet langer aan bijdragen.

Het druist in tegen alles waarin wij geloven dat yoga over gaat.

 

ZINGEVING
Yoga heeft weliswaar fysieke componenten, het kan rust en ontspanning brengen maar dat zijn slechts bijproducten. Yoga gaat vooral over mentale, emotionele en spirituele groei zodat de illusie van dualiteit tussen ego en Zelf opgeheven wordt.

Daarbij worden yoga-houdingen gebruikt maar die zijn niet het doel maar slechts het middel.

Veel van wat tegenwoordig yoga genoemd wordt is slechts gymnastiek, waarbij we rekken, strekken om tot rust te komen om even te ontsnappen aan de rat-race van onze maatschappij. Waarvan wij het idee hebben dat die ons overvraagd en wij "moeten ontsnappen" om tot rust te komen. We blijven het dus vooral projecteren om externe omstandigheden zonder naar binnen te keren en dat is dus geen duurzame oplossing.

 

Want eenmaal na het eerste gelukzalige moment die een yoga-practice je kan geven, ebt dat gevoel al weer weg en vervallen we weer in ons oude patroon. We veranderen niet echt iets structureels aan onze houding maar blijven om de “interne leegte” en “het gevoel van afgescheidenheid” maar niet te voelen, reiken naar oplossingen buiten ons. Dat kunnen zowel materiele zaken betreffen maar ook nog meer yogaoworkshops, nog meer, magic mushrooms, cacao ceremonies en noem maar op.
En ja, deze kunnen zeker helpen om een eerste sluier dat om je bewustzijn heen licht wat transparanter te maken om wat dichter bij je eigen bron te komen. Maar de valkuil is ook hier dat je na de eerste euforie weer terugvalt in je oude gevoel (je leegte) en weer naastig op zoek gaat naar de volgende piek-ervaring.

 

Zo blijf je zoeken en ga je nooit vinden.

 

Patronen of samskaras
Echte yoga nodigt je uit om niet langer voor deze escape route te gaan maar om echt iets in jezelf op te zoeken. Contact te maken met wie je ten diepste bent en vandaaruit antwoord te geven om de wereld om je heen. En dat heeft tijd nodig. Patronen die jij al 30,40, 50 jaar bij je draagt zijn als het ware toegangspoorten die je ware Zelf, je kern beschermen. Die zijn er ooit ontstaan als beschermingsmechanismen. Die waren waarschijnlijk toen heel hard nodig en die ga je niet zomaar in 1 yogales, 1 transformerend ademsessie, 1 chakra-healing workshop transformeren. Dat vraagt om jouw liefdevolle aandacht, jouw geduld, jouw discipline om ook, wanneer je dingen tegenkomt die pijnlijk zijn, het écht aan te gaan. Te zijn bij het ongemak, bij de pijn, te zijn bij alles wat je liever niet wilt. En dat dan ook dit deel van onbewuste beetje bij beetje kan transformeren door het licht van je bewustzijn.

Dan hoeft niet de maatschappij te veranderen omdat die "teveel van je vraagt”. “Die teveel resultaat gericht is”, “te zeer gepolariseerd”.
En om het dichter bij huis te brengen: “de baas die je teveel op de schouders zit”. “De juf op school die je kind niet de juiste aandacht geeft”.
Maar dan zie je dat slechts een afspiegeling is van de dualiteit die in je leeft en leer je zelf deze polariteit weer meer in balans te brengen door thuis te komen bij je Zelf.

 

 

Of zoals yogasutra 1.3  zegt:

Tada drashtuh svarupevasthanam:

Then the seer abides in itself, resting in its true nature, also known as self-realization.

This sutra explains the ultimate result of yoga—the discovery of one's true nature. 

 

 

Dus ons advies als jij enthousiast bent over yoga: 

  • Verdiep eerst je eigen kennis (en zelfinzicht) door een regelmatige, langdurige yogapractice te onderhouden; (En dat houdt veel meer in dan 1-2 keer per week op een yogamat te staan).
  • Ook in de yogawereld lopen helaas nogal wat docenten rond die weliswaar pretenderen “verlicht” te zijn maar die vooral een opgeblazen ego hebben en (on)bewust genieten van de macht die zij ontlenen van studenten die naar hen opkijken. Blijf dus vooral ook je eigen wijsheid gebruiken. Alles is ook al in jouw aanwezig, je bent je eigen guru.
  • Besteed behalve aan de fysieke aspecten ook aandacht aan emotionele ontwikkeling (inclusief schaduwkanten), adem en meditatie.
  • Onderhoud een regelmatige spirituele practice (dit kan een asana practice zijn maar let dan wel op je innerlijke focus. Het gaat niet om het fysieke aspect, of je een houding wel of niet goed uitvoert. Of je de juiste alignement hebt, maar kun jij observeren welke schommelingen in de geest aanwezig zijn. Een waar identificeer jij je mee?
  • Waarom de haast om docent te worden? Tuurlijk, wij weten ook hoe fijn het kan zijn en voelen en dat je het liefst van de daken zou willen schreeuwen dat iedereen hiervan zou moeten weten.

    Maar zullen we er met z’n allen voor waken dat wat wij nu yoga noemen niet slechts een heel erg slap aftreksel gaat worden van waar het eigenlijk over gaat?


HEELHEID
Begin eerst eens aan je reis. Volg yogalessen. Ga je behalve de fysieke aspecten ook verdiepen in de andere elementen van yoga. Spendeer tijd in de diepste krochten van je ziel. (De meest mensen haken hier af na de eerste witte broodsweken van yoga). Ontdek je patronen, je donkere delen die om bewustzijn vragen. En misschien dat dan, nadat je ook deze delen van jezelf aan het licht hebt gebracht is er nog steeds de wens om voor anderen wat licht te schijnen op hun pad. Dat betekent dat je niet heel of perfect hoeft te zijn maar dan ben dus wel veel meer dan slechts een sport-instructeur. Dan kun je bedding geven aan het proces van ontwaken, van heel worden omdat je ook zelf al op pad bent gegaan.

 

Dat gaat geen enkel certificaat van een yogaopleiding je brengen!

 

We wensen je heel veel plezier op je yogareis.
Wil je daarin begeleiding dan ben je van harte welkom in onze lessen. We begeleiden je graag. Zoals je waarschijnlijk uit bovenstaande snapt gaat het daarom, in ieder geval bij De Yoga Studio om meer dan slechts een sport of ontspanning momentje.

 

Binnenkort tref je hier meer informatie aan over onze andere opleidingen want wij blijven ons met hart en ziel inzetten voor meer bewustzijn, authenticiteit en leiderschap.